Jaká jsou nejoblíbenější psí plemena? 1.díl

Obsah článku:

  1. Německý ovčák je vládcem
  2. Důsledná výchova na prvním místě
  3. Labradorský retrívr je vhodný k dětem
  4. Většinou úplně postrádá agresivitu
  5. Rotvajler proslul jako řeznický pes
  6. Obranář a velmi dobrý hlídač
  7. Border kolie je velmi inteligentní
  8. Tibetská doga je šarmantní velikán
  9. Cizím lidem moc nevěří
  10. Z jakých plemen si lze ještě vybírat?

Pokud zvažujete, že byste si domů pořídili psího přítele, musíte si zodpovědět několik důležitých otázek. Kromě přípravy vhodné prostředí nebo zajištění následné veterinární péče jde také o preferovanou rasu. Prohlédněme si proto společně žebříček nejpopulárnějších plemen mezi českými chovateli, kteří mají rádi větší psy. Možná v něm sami najdete inspiraci, která vás nasměruje dál. Nezapomeňte, že pořízení psa znamená velký závazek. Při dobré péči s vámi většina z nich bude déle než deset let.

Německý ovčák je vládcem

Popularitu německého ovčáka snad ani není třeba dlouze popisovat. Původně šlo o doprovod pastevců při hlídání stád, jde tedy o výborného hlídače, který si rozumí s lidmi. Ovčáci jsou velmi inteligentní a přátelští, jedinou výjimkou jsou pro ně cizí lidé, v jejichž případě může být poněkud ostražitý. A pozor, potřebuje pravidelnou fyzickou aktivitu a není pro majitele, který je zvyklý sedět na gauči. Bez společných procházek, často i delších, se rozhodně neobejde a potěšíte ho velkou zahradou, kde smí volně běhat. 

Důsledná výchova na prvním místě

Vyžaduje výchovu, kde je na prvním místě důslednost, potom se může stát celoživotním spojencem. Oddanost majiteli je pro něj klíčová, v mnoha případech se uplatnil i jako služební pes pro policii nebo záchranáře. Britové mu říkají Alsatian, u nás se mu říká vlčák. Jde o tradiční plemeno v německy mluvících zemích, jak už napovídá samotný název.

  • Atletický, silný pes. U psů běžně přesahuje 60 cm v kohoutku, feny dosahují zhruba 55-60 cm.
  • Psi dosahují váhy zhruba 30 až 40 kil, feny jsou lehčí, přibližně mezi 22 a 32 kilogramy.
  • Varianty barev srsti jsou různé, nabízí se černá se znaky, celá černá, ale také klasická vlkošedá.

Labradorský retrívr je vhodný k dětem

Vynikají jako slepečtí psi, důvodem je jejich trpělivá a přátelská povaha, která je vhodná i pro majitele s malými dětmi. Jsou velmi hraví, bez problémů poslouchají a jejich výcvik není náročný ani pro nováčky mezi chovateli. Jde o sportovce s krátkou srstí, jenž patří k nejinteligentnějším psím plemenům. Uplatní se ve službách a mají jej rádi také myslivci. Labrador nechce být sám, chce společnost a velmi rád také plave, obecně platí, že je voda jeho živel. Má velmi hustou podsadu, srst nepotřebuje speciální péči, ale v jarním období kartáčujte labradorského retrívra trochu častěji. Je to tradiční britské plemeno, které se zabydlelo také v Severní Americe.

Většinou úplně postrádá agresivitu

Jakkoliv je přátelský a vhodný do rodiny, je špatný hlídač. Neumí se naštvat, agresivitu byste u něj hledali marně, naopak, je spíše inteligentní a zvědavý. A pozor, pokud nebude mít dostatek pohybu, začne velmi rychle přibírat! Zajistěte mu proto široký repertoár sportovních aktivit, od plavání po agility jej zabaví skoro všechno, je velmi vděčný společník s dobrou kondicí. Městský byt mu nebude příliš vadit, podmínkou je ale hodně pohybu ve vašem volném čase. Je to atlet plný energie, jenž bude aportovat snad cokoliv. 

  • Silný a vysoko nasazený ocas. Pes má v kohoutku až 57 cm, fena jenom o málo méně.
  • Váha se pohybuje kolem 28 až 36 kilogramů u psů, feny mají obvykle 25 až 32 kg. 
  • Značné rozdíly v barvě srsti, můžete se setkat s černou, čokoládovou, hnědou či žlutou.

Rotvajler proslul jako řeznický pes

Další plemeno z německy mluvících zemí, které ve své srsti obvykle kombinuje černou o oranžovou barvu (primární je černá). Přesně tak zní charakteristika rotvajlerů, tradičních řeznických psů a služebníků policejních oddílů. Jsou vhodní pro pokročilé chovatele, protože potřebují kvalitní výcvik. Pod zkušenou rukou bude dobře vycházet s domácími zvířaty i dětmi. Nemusíte se obávat negativní pověsti tohoto plemene, která je v mnohém nezasloužená a vybuzená akčními snímky. Jsou to velmi přehnané věci. Rotvajler je atlet plný energie, když je venku na čerstvém vzduchu, ale v domácím prostředí s oblibou odpočívá.

Obranář a velmi dobrý hlídač

Pokud potřebujete hlídat dům a chcete doprovod na procházky, který se vás vždy zastane, ale nebude agresivní na kolemjdoucí, rotvajler bude vhodnou volbou. Nerad plave, ale pohyb mu nečiní žádné problémy, má ostatně atletickou stavbu těla a obrovskou sílu k tomu. Srsti stačí běžné česání, není potřeba žádná zvláštní péče. Prosluli jako vynikající stopaři, mají k tomu uzpůsobený nos. Bohužel, vzhledem ke své obvyklé výšce a váze, může mít rotvajler dispozice k dysplazii kyčle a loktů. 

  • Hmotnost psů je kolem padesáti kilogramů (až 60 kg), feny váží přibližně od 35 do 50 kg. 
  • Psí výška v kohoutku je asi 61 až 68 cm, fenky jsou v průměru asi o pět centimetrů menší.
  • Velký důraz musí být vždy kladen na výchovu, jinak může být dospělý pes problematický. 

Border kolie je velmi inteligentní

Dobře se cvičí, rychle chápe a proslula jako ovčácký pes. Border kolie je hravým plemenem, které má za sebou velmi bohatou historii. Nejčastěji se s nimi setkáte v černobílé barevné kombinaci, ale mohou mít i jinou (lila, hnědobílá apod.). Jejich domov je na pomezí historických zemí Anglie a Skotska. Jsou předurčení k životu v tomto drsném kraji, proto jim nebude vadit hodně pohybu, disponují ohromující vytrvalostí. Pracovitý, ale také hodně citlivý pes, který vyžaduje zkušenějšího chovatele, i tak by se dala popsat border kolie, velký to milovník agility a různých dalších sportovních aktivit. Vyžaduje duševní vytížení, jinak se může stát, že se nebude chovat právě podle předpisů slušného chování. Je to jednoduše pes pro zkušenou povahu, která psy dobře zvládá. 

  • Pes má v kohoutku zhruba 48 až 60 centimetrů, fena je asi o dva až pět centimetrů nižší. 
  • Hmotnost až dvacet kilogramů u psů i fen, obvyklé nejnižší hodnoty jsou 12 až 13 kg.
  • Má až nevyčerpatelnou zásobu energie, pokud je pod zkušeným vedením, dokáže velké věci.

Tibetská doga je šarmantní velikán

Populárním plemenem je v posledních letech rodinný pes, který pochází z dalekých Himálají. O tibetských dogách dobře věděl už řecký filosof Aristoteles a za dva tisíce let se její vizáž vlastně téměř nezměnila. Ba co víc, pravděpodobně je ještě starší, její původ sahá daleko do lidské prehistorie. Je to ochránce domova, jenž si zaslouží zkušeného majitele a velmi inteligentní velikán, kterému se běžně říká také tibetský mastif. Odolá i velkému chladu, má hustou srst, která je dokonale přizpůsobená nejen na naše mrazy. Během jarních měsíců přijde o silnou podsadu a na první pohled to vypadá, že tibetská doga výrazně zhubla. Pokud jde o srst a její barvu, převažuje černá, setkáte se i s modrou, zlatou nebo dalšími odstíny.

Cizím lidem moc nevěří

Je dokonale věrná, hlídá svěřené území a k cizím lidem není právě přátelská. Tibetská doga se ničeho nebojí, vzhledem ke své tělesné stavbě má dostatek sebevědomí. Je učenlivá, ale nebaví ji dělat totéž pořád dokola. Při cvičení vyžaduje kreativitu, a když překoná svou poněkud tvrdohlavou povahu, naučí se rychle řadu povelů.

  • Běžná výška psa je 66 a více centimetrů, feny jsou v průměru asi o pět centimetrů menší. 
  • Hmotnost je skutečně obrovská, psi váží 65 až 80 kilogramů, feny zase běžně kolem 50 kg.
  • Nebývá často nemocná, jen vzhledem k mohutnosti může trpět na onemocnění kloubů. 

Z jakých plemen si lze ještě vybírat?

Samozřejmě je jasné, že jsme zmínili jen základní výčet, populárních zástupců psích plemen je ještě mnohem víc. Pokud preferujete středně velké psy, je to například sibiřský husky, který by mohl upoutat vaši pozornost. Hodí se k dětem, nikdy není rád sám a jeho zásobárna energie se zdá až nevyčerpatelná. Srst je hustá, musí zástupce tohoto plemene chránit před mimořádným chladem jeho domoviny. Štěká jen minimálně, avšak potřebuje hodně pohybu, jinak vás doma může trochu zlobit. Dalším oblíbencem, který je už trochu větší, je výmarský ohař. Náročný pes, který má štíhlou postavu a je původem jasný lovec, přilne tradičně silnou láskou hlavně k jednomu členu domácnosti. Vyžaduje spoustu pohybu, na druhou stranu, kartáčovat jej musíte jen průměrně (tedy asi jednou za týden).

Mohlo by vás také zajímat

Psi

Rhodéský Ridgeback

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte Rhodéského ridgebecka? Jde o fascinující plemeno, ale buďte si vědomi toho, že se možná setkáte i se značnou tvrdohlavostí. Dáte-li ridgebackovi potřebné vyžití, bude výborným životním společníkem i ochráncem. více

Psi

Jak zabránit, aby pes žebral u stolu?

Otázka, která nesnese odkladu, pokud máte doma malé štěně. Musíte ji vyřešit včas, protože právě zde platí okřídlené úsloví o tom, že starého psa už novým kouskům nenaučíte. S pravidly je nutné začít už odmalička, v momentu, kdy jste si dovezli z útulku nebo chovatelské stanice malou a roztomilou chlupatou kuličku. Pamatujte, že za prakticky každý zlozvyk psa má zodpovědnost majitel, který ho buď toleroval nebo přímo naučil. Třeba i nevědomky, to ano, ale tím spíše je třeba jednat, dokud je ještě čas. více

Psi

Vše, co jste chtěli vědět o psím zraku

Jak nás vlastně vnímají čtyřnozí přátelé? Jsou to savci, oplývají vyšší inteligencí, a pokud jde o jejich smysly, některé jsou dokonce mnohem bystřejší než naše. Psí sluch je perfektní, už dávno štěká na pošťáka, ještě předtím, než uslyšíme na dvorku nějaké kroky a zazvonění zvonku. Je to totiž klasická šelma, která musí brát olympijské medaile v ostražitosti. Dříve se mnoho lidí domnívalo, že pes vidí po celý život jen černobílé filmy. Ostatně, pes potřebuje čich a sluch podstatně více než zrak. Ale pozor, rozhodně neplatí, že by se musel protloukat životem bez barev! Jen je vnímá trochu jinak než my a také má problémy zaostřit do větší dálky, což je pro člověka zcela běžné. více

Psi

Seznamování psa a kočky, jak na to?

Mohou být nerozluční přátelé, pár, který se rád škádlí a hraje si. Nevadí, že jsou jinak velcí a někteří je považují za nesmiřitelné protivníky. Pokud přivyknete kočku a psa na vzájemnou společnost v útlém věku, plán se může vydařit. více